Sabinovskí gymnazisti pricestovali za zatmením Slnka do Tatier

03.10.2005 Poprad

Stará Lesná 3. októbra (TASR) - Pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka spojili dnes s jesennou turistikou v Tatrách študenti osemročného gymnázia v Sabinove.
Trpezlivo čakali, kým sa počasie umúdri, a vyplatilo sa. V ďalekohľade, ktorý pripravili v Starej Lesnej tatranskí astronómovia, sa napokon ukázal slnečný disk asi z tretiny ešte v tieni Mesiaca.
\"Aspoň sme sa uliali, \" komentovali so smiechom samotní školáci. Priznali sa, že zaujímavejšie by pre nich bolo úplné zatmenie Slnka. Fyzikár, ktorý exkurziu pre približne štyridsiatich záujemcov o astronómiu zorganizoval, doplnil, že prvú polovicu zatmenia nevideli, pretože obloha bola zamračená. \"Doteraz sme len tušili, kde je asi tieň, \" poznamenal učiteľ.
Tatranských astronómov záujem mladých príjemne prekvapil. Ľubomír Klocok, ktorý pripravil aj prednášku o expedíciách Tatrancov za úplným zatmením Slnka, ocenil pripravenosť žiakov. \"Učitelia im vopred vysvetlili, na čo do Tatier idú a čo budú môcť vidieť. Mali celkom kvalifikované otázky, \" konštatoval astronóm.
Rastúci záujem stredoškolákov i žiakov základných škôl o astronómiu potvrdil aj ďalší z organizátorov spoločného pozorovania Jozef Žižňovský. Priznal, že čiastočné zatmenie pre odborníkov nie je zvláštnosťou. \"Nás zaujíma predovšetkým úplné zatmenie Slnka, keď môžeme pozorovať slnečnú korónu, \" vysvetlil vedec.
Tatranskí astronómovia sa chystajú v marci budúceho roka vycestovať za úplným zatmením Slnka, pravdepodobne do Turecka.
 

Vyberte región

mark